Menu

Kolfilterfläktar

Visst är det gott med hemlagat? Oavsett om det är en kryddstark indisk kycklinggryta, eller en klassiker som Flygande Jakob. Men ibland förstörs matlagningsglädjen av störande problem som matos och kvarvarande lukter och fukt i hemmet. Det kan vara illa nog att ha dessa i köket, men de sprider sig även till andra delar av hemmet, för att inte tala om hår och kläder. Så vad kan man göra åt saken? En kolfilterfläkt kan vara till bra hjälp för att minska problem med matos och lukter. Men hur kan man välja rätt? Det finns ju så många olika modeller och märken. Först och främst bör du ta reda på vilken modell som går att installera i ditt kök. Det finns tre sorters fläktar i allmänt bruk: spiskåpor, utsugsfläktar och kolfilterfläktar. De har alla olika fördelar och nackdelar, och vilken som är bäst beror också på ens boende. Så vad är det som är speciellt med en kolfilterfläkt?

Vad är fördelarna med en kolfilterfläkt?

Så låt oss titta lite närmare på just kolfilterfläktar. De är så kallade recirkulerande fläktar vilket syftar på hur de filtrerar och återcirkulerar luften. En inbyggd motor drar in luften genom ett kolfiler och cirkulerar sedan luften tillbaka efter att matoset och fettet har filtrerats bort. Filtret är gjort av aktivt kol som är ett material framställt från torv, stenkol eller träkol. Det har en hög absorbtionsförmåga, vilket är varför det lämpar sig för luft- och vattenrening. Så vad är fördelarna med en kolfilterfläkt? Kolfilterfläktar passar bra i hyreshus, och bor du i hyresrätt kan du ofta välja det som tillval via din hyresvärd. Detta innebär självklart en extra kostnad, som hyresvärden lägger på din hyra varje månad. Det kan handla om cirka 70 till 100 kronor i påslag. Kolfilterfläktar passar också bra i flerfamiljshus eftersom de inte behöver kopplas till husets centrala ventilationssystem eller en skorssten. Fläkten kan enkelt installeras i vilket kök som helst. De rekommenderas också av Energimyndigheten eftersom de cirkulerar den redan uppvärmda inomhusluften, och därmed är väldigt energisnåla.

Hur du kan välja rätt fläkt

En mängd olika faktorer väger in på vilken fläkt du bör välja. En kolfilterfläkt är särskilt lämplig om du bor i ett hyres- eller flerfamiljshus. Du behöver självklart kolla med hyresrättsföreningen eller din bostadsrättsförening vilka regler som gäller i fastigheten. Du måste också ta med i beräkningen vilken sorts ventilation som redan är installerad i huset. Dessutom har Boverket föreskrifter och regler angående installation av ventilationssystem. När du väl har bestämt dig för att köpa en kolfilterfläkt så bör du noga undersöka de olika modellerna på marknaden. Du kan jämföra olika modeller på exempelvis kolfilterfläkt.nu. Det är viktigt att vara medveten om att faktorer som buller, effektivitet och belysning kan variera mycket mellan olika modeller. Framför allt effektiviteten gällande osupptagningsförmågan är avgörande. Vissa äldre modeller tar bara bort cirka 60 procent av matoset, vilket är under Boverkets rekommendation på minst 70 procent. Nyare modeller filtrerar bort över 95 procent av matoset, vilket gör en stor skillnad för inomhusluften.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *