Menu

Växter som renar luften

Självklart är det mest effektiva sättet att rena luften inomhus att ha ett välfungerande ventilationssystem, och växter kan aldrig ersätta ett sådant system. Däremot kan de bidra till att ytterligare rena luften från farliga ämnen. Dessutom ökar de ju trivseln i rummet.

Till att börja med kan växter dra åt sig damm från luften. Detta märker man tydligt om man provar att torka av växternas blad, och sedan titta på dem igen efter några dagar – de kommer att vara betydligt dammigare än sakerna runtomkring dem. Ju mindre flygande partiklar, som damm, som finns i luften, desto renare är den att andas, vilket betyder att detta är en fördel, även om det kan tyckas irriterande att behöva damma av växterna så ofta.

Växter kan också förbättra kvaliteten på inomhusluften genom att öka luftfuktigheten och minska den statiska elektriciteten. På grund av detta är det särskilt bra att ha växter på kontoret eller invid datorn på skrivbordet, där luften kan bli särskilt torr och fylld av statisk elektricitet.plants-768717_960_720

Den kanske främsta fördelen med växterna är dock som nämndes ovan deras förmåga att rena luften från giftiga ämnen och kemikalier. Det finns fler av dessa i luften i våra hem än man skulle kunna tro, som avges från våra möbler, vår elektronik och allt annat i hemmet. När växterna suger in koldioxid för sin fotosyntes, följer en rad av dessa ämnen med på köpet, och i utbyte får vi syre. Den kanske mest effektiva luftrenaren bland växterna är fredskallan. Denna gröna växt med vita blommor kan rena luften på ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.  När det gäller att producera syre, särskilt nattetid, är det dock paradisträdet som är den bästa gröna växten. Därför är det särskilt fördelaktigt att ställa denna växt i sovrummet.

Om man har större ambitioner när det gäller växter än att bara ha några krukväxter inomhus ska man dock inte bekymra sig om inomhusluften, för då är det bästa att bygga ett växthus på tomten. Där får man garanterat ren luft, med all grönska och närheten till den friska luften utomhus. Du hittar växthus för alla smaker på Skanskabyggvaror.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *