Menu

Olika tips för att få en bättre ventilation

 

Att ha en bra ventilation i en bostad är viktigt. Många bor idag i trähus som är ett organiskt material som kan drabbas av mögel, skadeinsekter och rötsvampar. En förutsättning för att detta ska kunna ske är om det finns tillräckligt med fukt i bostaden. Det är därför viktigt att hålla reda på hur ventilationen ser ut i ditt hem. Ett torrt hus är ett friskt hus.

Windowsill and glass covered in condensation water droplets

Fukt regleras med olika ventilationssystem och med rätt värme. Ventilation handlar om konsten att kunna vädra på rätt sätt. Skillnaden mellan att vädra genom ett fönster och att förlita sig på ett ventilationssystem är att vädring via ett fönster är något tillfälligt och inget du kan göra under en längre period.

Det finns platser i ditt hem som är extra viktiga när det kommer till att ha en bra ventilation. Vinden är en sådan plats. Värmen stiger, och kan göra våningen fuktig. Det måste finnas en luftspalt mellan den kalla ytterväggen och isoleringen, så att luften kan transportera bort fukten. Ifall en luftspalt inte finns kan det kosta en husägare dyrt vid försäljning. Ventilationen i badrummet är även det viktigt då de drabbas av en fuktchock när du duschar.

Ifall du har imma mellan dina fönsterrutor har du ett ventilationsproblem. Fönstret in till rummet skall vara så tätt som möjligt, annars behöver du isolera. Det skall finnas en luftspalt mellan innerbågen och ytterbågen. Detta för att kunna vädra bort inomhusluft som har hamnat där. Det kan finnas ventilationsspår i fönstret för den här funktionen, se till så att de finns. Ifall du behöver nya fönster erbjuder Byggmax flera alternativ. Annars är det viktigt att husets fasadventiler fungerar och att du använder dessa för att reglera luftintaget. Ett annat ställe som lätt kan glömmas bort är en sommarstuga som lätt kan bilda fukt när den inte används. Något som kan förebygga detta är att inte stänga in fukten och öppna alla innerdörrar som finns.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *