Menu

Jobba med ventilation


För att bra ventilation ska kunna installeras i våra hem och andra byggnader behövs kompetenta installatörer. För att kunna jobba med att installera ventilationssystem behöver man utbildning

Attractive builder is standing next to scaffolding. He illuminated by sunbeams of sunset

och praktisk erfarenhet. En ventilationsmontör eller ventilationstekniker kan ha gått lite olika utbildningsvägar. I utbildningen får man med sig grundläggande kunskap och färdigheter inom ventilationsteknik. Det vanligaste är att man först går gymnasieskolans treåriga byggprogram där man kan välja en inriktning som exempelvis ventilationsplåtslageri. Om man inte har möjlighet att utbilda sig den vägen så kan man istället gå som lärling hos ett företag, eller genomgå plåtslageriutbildning med tillhörande lärlingstid genom Arbetsförmedlingen. Vid ett fåtal platser runt om i landet kan även Komvux erbjuda den här typen av utbildning.

Vad gör då en ventilationsmontör? En person som arbetar som ventilationsmontör har ett ganska omväxlande arbete. Man installerar ventilationssystem i olika typer av byggnader och bidrar på så sätt till en bättre inomhusmiljö och ökar förutsättningarna för en bättre hälsa. Den stora utmaningen är att man samtidigt som man förbättrar inomhusmiljön ska kunna skapa så energieffektiva byggnader som möjligt med hänsyn till både ekonomiska och miljömässiga aspekter. I arbetet ingår att montera och installera

fläktar och aggregat, montera kanaler och sköta viss tillverkning. Utöver detta så jobbar man med att sköta om underhåll på redan installerade ventilationssystem och att göra regelbundna kontroller och mätningar så att allt fungerar som det ska.

Många anser att jobbet är perfekt då man får en blandning av frihet, variation och socialt med andra människor. Det är raka motsatsen

Group of Students Studying in a Library

mot ett vanligt kontorsjobb där man sitter still och gör ungefär samma sak varje dag. Alla arbetsdagar bjuder på någonting helt nytt. Arbetet innebär att man får använda både sina händer och sin hjärna på ett stimulerande sätt. Ingångslönen om man kommer direkt från gymnasiet ligger i regel på strax över 20 000 kronor i månaden men i det här yrket klättrar man snabbt på lönestegen och med några års erfarenhet ligger medellönen på runt 30 000 kronor i månaden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *