Menu

FTX-ventilation

Har du FTX-ventilation till ditt hus? Grattis i så fall. Då har du minskat ditt energianvändande för att värma upp ditt hus med 50-60%. Vad menas FTX-ventilation? FTX-ventilation är ett från- och tilluftssystem med värmeväxlare. I systemet har du kanaler som skickar ut använd luft och som tar in ny och frisk luft. Innan den använda luften skickas ut från huset återanvänds värmen som finns i luften. För att system ska fungera behöver du ha tilluftsventiler och frånluftsventiler. Tilluftsventilerna monteras oftast i vardagsrum samt sovrum. Frånluftsventilerna monteras i kök, badrum och tvättstuga. Eftersom FTX-ventilationen minskar ditt behov av energi brukar man räkna med att systemet har betala sig själv inom 3 år. Förutom att du sparar pengar på ditt system så är det också bra för din hälsa eftersom du får en bra luftomsättning i ditt hus. I systemet finns det även ventilationsfilter vilket gör att den luft du tar in i huset filtreras mot föroreningar.

FTX-ventilation och hesa Fredrik

Hesa Fredrik är det system som används i Sverige för att varna allmänheten vid olyckor och allvarliga händelser. Idag hör 50% av Sveriges befolkning hesa Fredrik om de befinner sig utomhus när larmet går. Larmet testas 1 gång i kvartalet. Testet hör du klockan 15 under första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Om du hör hesa Fredrik vid en annan tidpunkt än vid testerna bör du gå in inomhus och lyssna på radion för att få mer information. Den radiokanal du ska lyssna på är alltid din lokala P4-kanal. På radion kommer du få information om vad som har hänt, vad det är som utgör ett hot, vad du kan göra för att skydda dig samt hur du kan underlätta för räddningstjänsten. stäng ventilationen vid Hesa Fredrik. Detta är för att du inte ska riskera att få in skadlig luft i ditt hus. Det är bra om du visar alla i ditt hushåll hur de gör för att stänga FTX-ventilationen. På så sätt kan alla vara säkra oavsett vem som är hemma om larmet går. Det kan även vara bra att ha manualen till systemet lättillgänglig.

FTX-ventilation och flerbostadshus

Det går alldeles utmärkt att installera FTX-ventilation i flerbostadshus. Fördelarna för hyresgästerna eller bostadsrättsägarna är att de kommer få en bättre luft att andas inomhus. Den bättre luften kommer att minskar risken för allergier och astma. Luften kommer även bli mer behaglig för de boende. Anledningen till det är att inomhusklimatet i lägenheterna kommer bli jämnare. För dig som äger fastigheten kommer det snabbt att löna sig att installera FTX-ventilation eftersom energianvändningen kommer att gå ner avsevärt. För ett fastighet kan energianvändningen minska med 20-40 %. Lösningen för ett flerbostadshus kan se lite olika ut. Antingen har ni ett FTX-aggregat per lägenhet eller så har ni ett centralt aggregat. Söker du hjälp att renovera lägenhet Stockholm kan det vara bra att samtidigt passa på att investera i ett system med FTX-ventilation. Det finns ett EU-krav om att halvera energianvändningen fram till 2050 och det kan vara bra att vara förberedd. Framför allt i hus som är byggda före 1970-talet är i behov av omfattande ventilationsrenoveringar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *