Menu

Skapa ett välventilerat badrum med takdusch

Drömmer du om ett lyxigt badrum med en generös takdusch? Med rätt hjälp och produkter är det något du enkelt kan ordna. En faktor som är extra viktigt att fokusera på i ett badrum är ventilationen.

Våra badrum har blivit viktiga utrymmen för oss. Där kan du få en stunds avkoppling samtidigt som du vårdar din kropp. Lyxiga takduschar av olika slag har på senare tid blivit väldigt populära. Det beror nog på att känslan av dem är som att stå under ett härligt sommarregn. För att kunna spola ordentligt med vatten i ditt badrum behöver det dock vara välventilerat. Det är helt enkelt själva grunden för utan bra ventilation blir badrummet aldrig sådär lyxigt som du hoppats på.

Därför är ventilation viktigt i badrum

Det finns några mindre irritationsmoment med badrum som inte har bra ventilation, till exempel ständigt fuktiga handdukar. Det är dock inte det värsta problemet. Är ventilationen dålig kan du faktiskt drabbas av mögel som kan göra dig sjuk, något som är mycket allvarligt. I fuktiga och varma miljöer, så som badrum ofta är, trivs mögel utmärkt. I den här artikeln kan du läsa om hur en hyresvärd tvingas renovera flera badrum på grund av dålig ventilation.

Kontrollera luftkvaliteten i ditt badrum

Det kan vara bra att du först kontrollerar hur luftkvaliteten i ditt badrum ser ut innan du startar en renovering. Här finns en artikel om hur du gör det. När det konstaterats att luften är dålig och har för hög fuktighet är det bra att ta hjälp av en duktig fackman som vet vilken typ av ventilation som passar bäst.

Det finns olika typer av ventilering man kan använda sig av. Det enklaste är att bara sätta en ventil med fläkt i väggen. Poängen är att få in utomhusluft och cirkulera luften mellan rummen. Finns det inget fönster i badrummet är det krav på att ha någon annan typ av ventilation. Flödet på luft som kommer in måste ligga på minst 15 liter per sekund, det är en bestämmelse från Boverket.

För dig som vill satsa på en takdusch som spolar mycket vatten är ventilationen extra viktig. Visst är det lätt att snöa in på detaljer som blandare och typ av kakel när du ska renovera, men sanningen är att om du inte också fokuserar på god ventilation kan ditt badrum till slut bli hälsofarligt att vistas i.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *