Menu

Luftvärmepumpar

En luftvärmepump kan i grunden sägas fungera som ett kylskåp. Medan ett kylskåp tar varm luft inifrån kylskåpet och pumpar ut den på skåpets baksida, tar en luftvärmepump värmen från luften utanför huset, och pumpar in den inomhus. En luftvärmepump kan också användas för att kyla luften inomhus, genom att man vänder på hela processen. Man får med andra ord ett uppvärmningssystem och ett kylsystem i ett.

Fördelen med att använda en luftvärmepump, istället för exempelvis en bergvärmepump, är att den inte kräver att man borrar i marken. Den är snarare relativt lätt att installera, jämfört med andra typer av värmepumpar. Tillsammans med direktverkande el kan en luftvärmepump vara ett mycket effektivt sätt att värma upp ett hus, och om man vill ge värmen en extra skjuts när det är som kallast om vintern är en braskamin ytterligare ett bra komplement. Detta eftersom luftvärmepumpen bara kan använda energin i uteluften ner till temperaturer runt -15 eller -20 grader.715px-heatpump2-svg

Den främsta anledningen att installera en luftvärmepump är att man vill sänka sina energikostnader. För att veta om det blir lönsamt att installera en luftvärmepump bör man dock göra en kalkyl för just sitt eget hus, eftersom faktorer som planlösning och andra uppvärmningsmetoder i huset kan påverka hur mycket energiförbrukning man kan spara med en luftvärmepump. Generellt kan dock sägas att den totala elanvändningen i ett hus uppvärmt av el kan minska med ungefär 6 000-10 000 kWh efter installation av en luftvärmepump. Kostnaden för själva luftvärmepumpen och för installationen kan skilja mycket beroende på vilken pump man väljer; det kan handla om allt mellan 15 000 kronor och 45 000 kronor. Oavsett vilket är det med andra ord en rejäl investering att installera en luftvärmepump, och man bör därför se till att man har utrymme för en sådan utgift i sin budget. Om man märker att man har svårt att få utgifterna och inkomsterna att gå ihop varje månad, ska man kontakta Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan bland annat hjälpa till med att omförhandla lån till bättre villkor, så att man får lägre räntekostnader. I kombination med de pengar man sparar på minskad energiförbrukning med en luftvärmepump kan det förbättra månadsbudgeten avsevärt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *