Menu

Uppfinningar inom ventilation och luftkonditionering

Förutom de rent livsviktiga aspekterna av frisk luft, erbjuder en bra ventilation många bekvämligheter för oss. En uppskattad finess inom ventilation och luftflöden är luftkonditioneringen. På våra kalla breddgrader är väl luftkonditioneringen mest uppskattad i bilar som stått i solgass under våra få högsommardagar. Men i världens heta länder kan luftkonditioneringen vara ytterst viktig, exempelvis för produktiviteten bland människor som måste jobba inomhus. I extrema fall kan dessa aggregat som kyler luft till och med rädda liv. Varje år dör många äldre eller annars svaga människor av värmeslag av olika typer, när extrem hetta slår till.

En bekvämlighet från andra sidan Atlanten

Vi har kunnat avnjuta sval inomhusluft trots gassande sol sedan 1900-talets början, tack vare amerikanen Willis Carrier. Redan 1901 uppfann han luftkonditioneringen. Sedan dess har dessa maskiner fungerat ungefär som kylskåp. Dock förekommer ännu vissa innovationer inom dessa gamla teknologier. Grameen Intel har uppfunnit en luftkonditionering utan elektricitet. Faktum är att vem som helst i teorin kan bygga denna uppfinning, som består av återvunna plastflaskor. Den baseras på den fysiska principen att luft som tvingas genom en smal passage (exempelvis en flaskhals) och sedan tillåts expandera igen, blir kallare. Företaget har sitt säte i Bangladesh, där sådana uppfinningar naturligtvis är välkomna, på grund av ett hett klimat och utbredd fattigdom.

Frisk och behaglig luft

Ventilation och luftkonditionering är två måsten i vår allt mer urbaniserade värld. Med förorenande partiklar från biltrafiken, och många människor inom små ytor, blir cirkulation och rening av den lufta vi andas mycket viktigt. Lägg därtill mycket höga temperaturer, som många människor runt om i världen måste uthärda. Detta är inte bara en hälsovådlig kombination, utan dessutom något som kan begränsa människors produktivitet. Höga temperaturer och syrebrist är knappast ideala villkor för våra hjärnor att arbeta i. Förhoppningsvis kan innovationer inom fälten ventilation och luftkonditionering hjälpa oss mot en hälsosammare stadsmiljö. Luftkonditioneringen utan krav på el är verkligen en bra början. Den har redan installerats i 25 000 hem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *