Menu

Ventilation i restaurangkök

Ett restaurangkök erbjuder särskilda utmaningar för fläkt- och ventilationssystem. Det är lätt att föreställa sig den effektivitet som krävs om man beaktar hur mycket stekos som kan genereras i ett kök i hemmet, och sedan multiplicerar det måndubbelt. Dessutom arbetar mångdubbelt så många människor i ett restaurangkök som i ett hemmakök, vilket innebär en större produktion av kroppsvärme. Ett effektivt ventilationssystem i ett restaurangkök är därför inte bara nödvändigt för hygienens och säkerhetens skull, utan också för att skapa en uthärdlig arbetsmiljö.

Fläktens och filtrens uppgift är förutom att leda bort stekoset från köket också att förhindra att kondens byggs upp, vilket annars skulle vara ett vanligt problem i restaurangkök, där luftfuktigheten är hög. Ventilationen ser också till att det inte bildas mögel i köket, och håller luftkvaliteten på en hälsosam nivå. När man köper in ett fläktsystem till sin restaurang kan man dock inte bara utgå från vad man själv anser vara tillräckligt. Man måste också ta hänsyn till de riktlinjer och krav som finns från kommunens sida. Det krävs till exempel i de flesta kommuner kökskåpor till fläktarna.kitchen-515388_960_720

Det finns generellt två typer av kökskåpor till restaurangfläktar, som båda brukar vara tillverkade av rostfritt stål eller galvaniserat stål. Den ena typen av kökskåpa är större än den andra. Denna typ brukar innehålla särskilda komponenter som är utformade för att förhindra att fett, rök och annat kommer in i ventilationssystemet. Den större kökskåpan lämpar sig därför särskilt väl ovanför stekhällar, grillar och ugnar. Den mindre typen är inte lika effektiv som den större, helt enkelt för att det inte behövs. Istället för fett ska nämligen denna kökskåpa förhindra att fukt och dålig lukt kommer in i ventilationssystemet.

Vissa restauranger har dessutom sina särskilda utmaningar. Det gäller till exempel O’Learys i Kista, som kombinerar sin restaurangverksamhet med andra verksamheter som på egen hand kräver mycket effektiv ventilation, till exempel bowling. Detta på grund av att många människor vistas på en begränsad yta, och ägnar sig åt fysisk aktivitet. O’Learys har dock klarat utmaningen bra, och är ett av de bästa ställena att både spela bowling i Stockholm och äta i Stockholm.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *