Menu

Vikten av god ventilation vid användning av nagellack

Vem älskar inte att måla naglarna i en ny och vacker kulör? Det är en stunds självkärlek som gör dig gladare och dessutom gör dina händer snygga. När du målar med nagellack är det dock viktigt att du befinner dig i ett välventilerat utrymme. Här berättar vi varför.

Slipp stark lukt

Om du brukar måla naglarna regelbundet vet du nog att ditt nagellack kan lukta ganska skarpt. Faktum är att, beroende på tillverkare och fabrikat, så kan ångorna faktiskt vara skadliga att andas in i för stor mängd. Idag finns dock en mängd nagellack med mer skonsamma ingredienser. Hos Apotek hjärtat hittar du mängder med sådana varianter.

Anledningen till att nagellack kan vara skadligt är att vissa fabrikat innehåller lösningsmedel som är ohälsosamma att andas in. Vanliga komponenter som man ska vara försiktig med är formaldehyd, DPB och toluen. Det är också på grund av dessa ämnen som nagellack räknas som miljöfarligt avfall. Nu är dock inte detta en text som är till för att få dig att avstå från att använda färgsprakande nagellack, tvärtom. Här kan du istället lära dig hur du använder ditt nagellack på ett säkert sätt. Med en bra ventilation kan du nämligen slippa andas in de farliga ångorna och måla dina naglar tryggt. Ett alternativ är förstås att måla naglarna ute, men det är föga lockande under de kalla månaderna. Ett välventilerat badrum är därför en bra plats att ägna sig åt att måla naglarna i. Det kan också vara bra att lära sig hur man målar naglarna så att resultatet håller länge eftersom du då inte behöver måla dina naglar så ofta.

Vad är bra ventilation?

Nu kanske du frågar dig vad som räknas som en bra ventilation. Det kan faktiskt vara olika från bostad till bostad. Det är med andra ord bra att rådgöra med ett proffs. Många hus har också gamla ventilationslösningar som inte är speciellt effektiva. Misstänker du att så är fallet i din bostad kan det vara bra att kontakta en fackman som kan se över din ventilation. Var dock medveten om att du måste vara ute i god tid. Företag inom ventilation har nämligen varit extremt efterfrågade under pandemin. Troligen beror det på att fler har befunnit sig i sina hem under längre tid och på så sätt upptäckt brister i ventilationen.

En god ventilation är naturligtvis inte bara bra när det är dags att måla naglarna. Ett gott inomhusklimat är väldigt viktigt för hälsan i stort. Vi tillbringar många timmar av vårt dygn i hemmet. Om man då andas in dålig luft är det inte svårt att förstå att det kommer att påverka hälsan i negativ riktning. Fundera därför över vad du har för ventilation hemma och kontakta en bra fackman som kan se över din ventilationslösning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *