Menu

Välj rätt ventilationssystem när du renoverar

Att renovera i sitt hem är oftast ett väldigt stort projekt som kräver både tid och pengar. Vissa moment är relativt enkla att klara av på egen hand, medan andra kräver en professionell hantverkare. Beroende på hur omfattande din renovering är kan du komma att stå inför att välja ventilationssystem. Det finns många olika typer av ventilationssystem på marknaden och det finns även möjlighet att kombinera dessa med ett t.ex. energibesparande system för att slå två flugor i en smäll. Oavsett vilken typ av ventilation du väljer är det viktigaste att systemet fungerar som det ska. När ventilationssystemet är välfungerande kommer det att tillföra frisk luft in i ditt hem och även se till att föra bort förorenad luft och fukt som kan orsaka skador.

Om man inte har någon tidigare kunskap om ventilationssystem kan det vara svårt att veta vilken man ska välja och hur man ska gå tillväga. I detta fall kan man istället välja att vända sig till ett företag som kan hjälpa till från början till slut. När du har installerat ventilationen kommer du nämligen behöva gå igenom en ovk i Stockholm eller på den ort du bor. Ovk är en förkortning på orden ”Obligatorisk Ventilationskontroll” och är till för att säkerställa att ventilationssystemet som du har satt in är energibesparande, samtidigt som det uppfyller de regler och krav som satts på ventilation i bostäder.

Tre typer av ventilationssystem

Som tidigare nämnt finns det många olika ventilationssystem att välja mellan. Här nedan har vi samlat de tre vanligaste alternativen.

  • Självdragsventilation
  • Mekanisk frånluftsventilation
  • Mekanisk till- och frånluftsventilation

Innan du väljer vilken ventilation du vill och bör använda dig av är det viktigt att du läser på ordentligt om vad de olika systemen innefattar. Alla fungerar nämligen inte på samma sätt och kommer med sina egna för- och nackdelar. På internet kan du hitta ett flertal olika guider och informationssajter som vägleder dig till vilken typ av ventilationssystem du bör satsa på.

Tilluftsventiler brukar t.ex. vanligtvis finnas i rum som vardagsrum och sovrum, medan man i kök och badrum främst använder sig av frånluftsventiler för att leda luften ut ur rummen. Renoverar du i köket bör du även se till att tillföra en ytterligare källa till frånluft, t.ex. genom att installera en fläkt. I kök och i badrum så kommer det ofta att bli varmt, fuktigt och i kök även fullt med matos. Detta är luft som man vill ska ut ur bostaden och inte föras vidare in till andra delar av hemmet.

Ett sista tips på vägen är att komma ihåg att självdragningsventilation inte får installeras utan värmeåtervinning. Detta är väldigt viktigt för att man ska uppfylla kraven på energisnålt byggande.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *