Menu

Air conditioner

Att ha en air conditioner (AC) blir allt vanligare i svenska hem. En air conditioner är en maskin som kyler ner luften i ett rum och på så sätt sänker rumstemperaturen. I många varmare länder är air conditioners av avgörande betydelse för att kunna leva ett vanligt liv och hålla produktiviteten uppe. Alla har vi sett de vita lådorna som sticker ut från fönstren på hus och lägenheter utomlands. Genom modern byggteknik är det dock nu vanligare att man bygger in ett centralt air condition system som ger kallare luft i hela byggnaden.

1200px-2008-07-11_air_conditioners_at_unc-chBehåll kylan under heta sommarmånader

I Sverige är behovet av AC eller klimatanläggning, som vi också kallar det, inte så stort. De riktigt varma dagarna är inte så många men när det bränner till runt 30 grader kan det vara skönt att ha en portabel klimatanläggning för att kyla ner i alla fall ett rum. Detta kan också vara nödvändigt om du har någon som är sjuk, eller äldre, boende hos dig. Portabla luftkonditionerings-maskiner finns i många olika storlekar och prisklasser. Allt från riktigt små som, du kan ställa på skrivbordet, till större som snabbt kyler ner hela vardagsrummet. Vill du ha något större bör du vara beredd att lägga ut åtminstone ett par tusen kronor. Vid användning av luftkonditioneringen tänk på att den genererar fukt, så placera den på ett ställe som tål fukt. Inte direkt bredvid mormors 200 år gamla moraklocka i trä. AC köper du på många stället som hos Bildelshuset 35 år.

Luftkonditionering nu möjligt även på båtar

Klimatanläggningar med AC finns nu också i de flesta nya bilar, och det är där vi verkligen behöver dem. 30 grader ute och direkt sol betyder att din bil förvandlas till en liten bastu. Förutom de som tror att en riktigt hård bastusession gör dem smalare föredrar vi andra ett svalare klimat när vi ska ut och köra. Luftkonditioneringen kyler ner luften och svalkar samtidigt skönt genom att blåsa ut luften där du sitter. Även på båten kan det ibland bli för varmt när solen ligger på och dessutom reflekteras från vattenytan runt i kring. Som tur är finns det idag också portabla luftkonditioneringsanläggningar särskilt anpassade för din båt. Använd den inomhus för att kyla ner din kabin. Modellerna särskilt för båtar och husvagnar är utvecklade för att dra så lite ström som möjligt. Det finns varianter som kräver så lite som 1 amp och 12 volt. Så skippa svetten och investera i en AC för att hålla huvudet kallt.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *